Wpis

czwartek, 31 maja 2012

Wielkanocne zajączki

Składniki

  • pół kg mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • migdały oraz ziarenka pieprzu (na oczy i buźkę)
  • jajko do posmarowania zajączków

Sposób przyrządzenia

Wesoły pomysł na smaczne i niezwykle zabawny motyw wielkanocny, oczywiście jak najbardziej jadalny - oto bułeczki w kształcie zajączków, dobrze kojarzonych właśnie z tym świętem.

Mleko delikatnie podgrzewamy, tak aby było letnie ale nie było zbyt gorące, do miski wkruszamy drożdże, zasypujemy je łyżką cukru, następnie wlewamy mleko i dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy.

Tak powstały zaczyn odstawiamy na około kwadrans do momentu aż drożdże wystartują (zrobi się gęsty kożuch, ciasto wyraźnie zwiększy objętość).

Resztę mąki wsypujemy do miski, robimy dołek, wlewamy rozczyn (po wystartowaniu), mieszamy, wlewamy roztopione i przestudzone masło oraz pozostały cukier, jajko i szczyptę soli, zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na około 6 równych części.

Z każdej z nich wyjdzie nam jeden zajączek - z ciasta formujemy mu brzuszek i głowę oraz uszka i nogi.

Jeśli ciasto zbyt mocno się lepi należy ręce posmarować olejem.

Po złożeniu wszystkich części zajączka, którego od razu układamy na papierze do pieczenia, należy go odstawić jeszcze na około kwadrans do wyrośnięcia.

Następnie zajączkowi robimy oczka, wąsy z pokrojonych migdałów, smarujemy go rozmąconym żółtkiem.

Pieczemy 20 minut w 200 stopniach C

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
krajanka0344
Czas publikacji:
czwartek, 31 maja 2012 13:10

Polecane wpisy

Kanał informacyjny